Plage de la Baume -> Plaque du Cap Negre

Endelig kunne vi sejle ca. 20 min for sejl – UDEN motor! Skønt!

Endelig for sejl

Der er rigtig mange både herned ved Rivieraen, både sejl og motor. Det ser man især ved ankerpladserne!

Ved Cap Negre er det en fin ankerplads, men der er ret dybt, selv tæt ind under land. Vi ankrer på 7½m vand kun ca. 50 m fra kysten. Her er et rigt fiskeliv – vi ser en hel stime neonfisk og ca. 25 stribede (ved ikke hvad).

Selv om det er fralandsvind og vi ligger i læ af kysten, rammes vi af en del dønninger fra havet sydfra. Vi får se, hvordan natten forløber…

Vi har været en tur ind med gummibåden og se på “byen” – en typisk, fransk badeby for middelklassen… vi er jo ikke helt i Saint Tropez :). Men damerne går med højhælede flip-flops og højt opsat hår! Her er masser af restauranter og strandbarer samt diverse strandaktiviteter.

Porquerolles -> Plage de la Baume

Besætningen var noget klatøjede denne morgen – det var en dårlig nat, så det må vi lære af. De næste mange dage loves vind fra vestlige retninger, så vi beslutter os for en ny ankerplads blot 2½ SM på den anden side af strædet ovre på fastlandet.

Dog når vi lige en skøn morgenbadetur tre gange rundt om båden – dét er livet!

Stille og rolig motorsejlads til ny ankerplads, og ankermanøvren går perfekt. Vi skal dog lige være opmærksomme på at dreje ankeret rigtigt, så det kommer ordentligt på plads i holderen.

Livet på ankerpladsen… …kan også være, når man er gået til ro, og der så kommer en båd ind, sent i mørket… alt for tæt på, synes man! Men det går alligevel, de har styr på det.

På denne ankerplads er der ret ujævn dybde, så man skal passe lidt på, hvor man kaster ankeret.

Der er igen fine stier langs kysten, der bl.a. fører hen til en festlig beach bar/restaurant med masser af mennesker. Om aftenen er der beach party på stranden, sikkert arrangeret af det nærliggende hotel.

Livet på ankerpladsen.

Det er skønt at vågne til lyden af stille plasken mod bådsiden, solens første stråler over bakkekammen og udsigten til en morgendukkert i det kølige, krystalklare vand. Men alle, der har prøvet at ligge for anker I VIRKELIGHEDEN ved, at sådan er det ikke altid. Læ for vind og bølger er alpha og omega!

Sådan kan det også være

Vores første nat for anker var præget af lidt uro: Ligger ankeret nu godt nok, driver vi, hvad med alle de andre både, osv. Vi kunne heldigvis konstatere, at vores Rochna-anker bestod med glans.

Vi fik afprøvet vores nye snorkel-helmasker, som vi købte billigt i Decathlon (sportsbutik) – de virker helt perfekt og kan klart anbefales. Ankeret blev tjekket af syns- og følesansen… helt fint!

Dorthe bader

Lars tog Gabbi i gummibåden, så hun kunne få sin morgentissetur. Ellers var det en rolig dag, vi fik to dråber regn, og vinden gik i øst, som den skulle. Sidst på eftermiddagen tog vi gummibåden ind til stranden og gik en god tur ind til havnen på Porquerolles, hvor vi fik en LÆKKER is. Der er dejlige stier med maki/bevoksning langs kystlinjen.

Aftenhygge med 10.000 og fyrværkeri over fastlandet. Så blev det køjetid – og SÅ startede balladen: vinden er gået i NV, hvilket betyder vind og bølger lige ind på ankerpladsen… og det er noget møj!! Båden gynger rundt, vipper, og bølgerne banker mod siden. Det lyder fuldstændig, som om at nogen slår på bådsiden med en hammer.

Lars var oppe og tjekke et par gange i løbet af natten, men ankeret holdt fint. Det var bare umuligt at sove…

Port Napoleon -> Porquerolles

Efter et par dage i havnen, for at få Hippocampus klargjort, har vi kigget vejrudsigter, vindretninger/-styrker mv. og besluttet, at i dag er dagen for vores første tur ud i Middelhavet. Vi har ca. 65 SM foran os, så det er tidligt op og afsted kl. 7:15.

Der er ikke megen vind, så vi går for motor. Desværre er der en del krappende dønninger fra Mistralens hærgen i går, men det går ok. Gabbi er dog ikke glad for at sejle, så hun gemmer sig i sin hule under køjen i forkahytten… på sin nye kølemåtte.

Vi får sat genoaen, hvilket giver os ca. ½ knob – vi går ca. 5½ over grunden. Men over middag får vi kraftigere modstrøm og ca. 1½ m bølger imod os. Det er en træls banke-pæle sejlads, da der fortsat ingen vind er, så vi stryger genoaen igen.

Seks timers banke-pæle sejlads uden søben, med diesellarm og -lugt, i bagende sol, er ikke lige lykken for små hunde og kahytsjomfruer. Det bliver en meget-meget lang og anstrengende dag.

Da klokken var 19:30, og vi endelig var nået frem til vores bestemmelsessted, skulle vi så også lige øve os i at kaste ankeret. Det lykkedes – i andet forsøg. Pyyyyhhhhh!

Nu var det så Gabbi’s tur: Op i gummibåden alle tre og ind til stranden, så hun kunne få tisset af. Endnu en “first”. Det var rigtig sjovt og hyggeligt at gå i land på den måde.

Gabbi på vej til sin første tissetur på Porquerolle

Det var virkelig svært at falde til ro oven på en stressende og anstrengende dag. Natten gik med et par ankeralarmer – falske – så vi var ikke helt udhvilede mandag morgen…

Lækker aftensol _/) _/)

Port Napoleon

Det var dejligt at være fremme i Port Napoleon. Vi nød de dage hvor vi ikke skulle sluse op eller ned. Det bliver skønt at komme ud og sejle i Middelhavet.

Vi skulle jo have hentes vores bil i Auxonne, så der blev planlagt godt. turen endte med at således ud:

Port Napoleon til Arles i Taxi.

Arles til Lyon med lokal tog.

Lyon til Dijon med lokal tog

Dijon til Auxonne med lokal tog.

Det tog  timer fra vi tog taxi til vi stod ved vores bil i Auxonne.. Dejlig lang tur, nu mangler der bare 500 km i bil tilbage til Port Napoleon.

I toget efter vores bil

På cykletur i det lokale område.

Arles

Det var dejlig at have bilen nede ved båden, vi kunne nu være rigtige turister og se hele området.

Vi tog bland andet ind til Marseille en dag, og det var en super skøn tur. Vi så selvfølgelig den store lystbåd havn i centrum , og den lokale gå gade.

Vi var også ude og se vilde heste og flamingoer i det store naturreservat Camargue. En helt fantastisk tur som alle skal tage hvis de kommer forbi.

Det var tid til at få mast på , samt at få båden på land.

Ferie i Avignon

Vi valgte at blive i Avignon i 3 dage, for vi syntes at det så ud til at være en utrolig flot by.  Det er her at Paven boede i 75 år for rigtig mange år siden.  Der er bygget et rigtig flot Pave slot til lejligheden. Det mente vi at vi skulle se.  Da vi ankom til slottet, fik vi hver en tablet og høretelefoner. Det var til at bruge på en virtuel tur igennem slottet. Blandt andet kunne man se hvordan det har set ud i hvert rum, da Paven boede der.. Helt fantastisk oplevelse, som man ikke skal snyde sig for hvis man er på de kanter..

‘Og man skal jo ikke glemme at der var VM Finale i fodbold mens vi var i byen. Det i sig selv var en kæmpe oplevelse. Helt vildt at se de mange udklædte fans fra Frankrig.

Og det gode var jo at Frankrig vandt finalen over Kroatien.

Så er der finale i WM

Avignon til Port Napoleon

Efter at have sagt farvel til vores 2 gaster Britt og Finn, var det til til at gøre klar til det sidste ben på vores kanal tur. Det har været super hyggeligt at have gaster md ombord .

Britt og Finn

Vi forlod Avignon kl. 8.45 mod Arles. Det skulle være en kort tur å små 40 km.  Vi havde lidt støvregn  fra starten og grå himmel :-(. På et tidspunkt kunne vi høre torden omkring os.. Heldigvis slap vi for de store mængder regn og torden.

Da vi kom frem til Arles, var der ingen steder at ligge til, vi prøve et sted med små fiskebåde, men porten ud til byen var låst. Så var gode råd dyre , hvad gøre vi nu. Da der ikke var nogen for overnatning i Arles, måtte vi bide i det sure æble og sejle vider.. Desværre fandt vi ingen steder vi kunne fortøjer på vejen. Vi måtte sejle de sidste 50 km til Port Napoleon desværre 🙁

Vi var dog heldig at være fremme i den sidste sluse inden kl. 18 hvor slusen lukker. Her i Port Saint Louis skulle vi lige hæves de voldsomme 10 cm. ind til Middelhavet,

Sidste sluse Port Saint Louis

Da vi var igennem den sidste sluse på turen fra Danmark, var det en lille sejltur på   1 time til vores destination Port Napoleon. JUBII endelig fremme efter en helt fantastisk tur på de Europæiske vandveje .

Vi fandt hurtigt en plads på gæstekajen.

Port Napoleon

Valence til Avignon

Efter et par skønne dage i Valence, var det tid til at komme vider,  vi skulle  til Saint-Etienne-des-Sorts længer nede af floden. Vi skulle sejle 92 km  så det var en lang tur og en lang dag.

Vi forlader Valence

Vi skal på turen igennem 4 sluser, med den højeste sænkning er 23 meter. 23 meter er rigtig meget når man sidder i en lille sejlbåd.

Turen gik forbi en stor klippe med en masse huler formationer, denne store klippe ligger i  Soyons. Her har mennesker og dyr boet og levede i mere end 150.000 år.

Soyon’s klippe formation

Det var også på denne del af vores tur, at der kom flere og flere hotelskibe. De er mega store og giver nogle ret vilde bølger.

Her endnu en sluse, vi er ved at være helt gode til det.

Det er også noget nemmer når man er 4 personer om opgaven.

Vi havde planlagt at skulle overnatte i Viviers, for at se byen, som var en del af Romerriget. Men desværre fik vi af en anden sejler at vide at man har lukkede havnen for renovering. Det betød at vores tur blev noget længer en først planlagt. Men sådan er det når man sejler på kanalerne, det er ikke altid at man kan det man planlægger.

Det er på dette strækning at vi skulle igennem den sluse med den højeste slusning på 23  meter. Slusen hedder Bollene.  Når man sejler ind i slusen ligner den alle andre sluser, man sejler ind og får fat i en flydepullert, slukker motoren og venter. Efter få minutter, lukker sluseporten og man begynder at sluse nedad. Det tager 7 minutter at sluse 23 meter ned, det går bare stærkt. Når man ligge nede i bunden med 23 meterhøje slusevægge, føler man sig noget lille.

Vi nærmer os bunden
Så skal vi snart ud

Det var en helt utrolig oplevelse at komme igennem Bollene slusen..

Lige efter slusen lå vores overnatningssted i Saint-Etienne-des-Sorts. Hyggeligt lille sted med kun 2 pladser til overnatning.

Dagen efter skulle vi kun sejler 47 km ind til Avignon.  Vi kom først afsted kl. 9, da vi sov lidt længer end normalt. Vi havde super fedt vejr med masse af sol og ingen skygge :-(..   og vi var godt trætte af solen da vi kom frem.. Der var mange både i havnen, så vi måtte ligge uden på en anden fastligger. Vi fik fortøjret og tog vores ankomst øl  i byen fordi her var skygge.

Indsejling til Avignon

Den gamle bro

Lyon til Valence, Sejlads på Rhonen

Vi havde hjemme fra Danmark aftalt, at min bror Finn og hans kone Britt skulle komme til Lyon for at sejle med i en uge.
Vejret var skønt, ca. 30 grader, og vi var klar til at sejle den første tur fra Lyon til les Roches-de-Condrieu. En lille tur på 45 km.

Musee de Confluence
Pierre-Benite


Vi skulle nu begynde at sejle på Rhonen. Vi havde hørt mange historier om strøm og meget trafik, så vi var noget spændte… Men men men der er intet at være bange for, det er næsten lige som at sejle på Saone; Kun lidt strømhvirvler efter sluser, og ellers generelt ca. 1 knobs medstrøm.
Vi kommer til den første sluse efter kun 4 km på Rhonen, Pierrew-Benite hedder den og den er vældig stor. 190 m * 11,40m og vi sænkes med 11 meter.

PIerre-Benite sluse
Pierre- Benite sluse

Der er i alt 14 sluser til Port Saint Louis. Det er lige til at overkomme, når vi tænker på de 247 sluser vi havde sidste år.
Vi kom afsted fra Lyon kl. 12.45 og var fremme kl. 18.45. Vores nye gaster fik sig et par timers søvn på turen – de havde kørt direkte fra Danmark i bil, så de var lidt trætte. Det forstår man godt.
Når vi kommer i havn, skal vi altid lige have en fortøjnings øl.. Desuden blev det også til en badetur i floden, da det havde været en varm dag.
Les Roches-de-Condrieuer en lille Fransk flodby med 1900 indbygger og en skøn lille havn. Der vil vi gerne tilbage til igen, og måske ligge flere dage…

les Roches-de-Condrieu
Udsigt fra båden
les Roches-de-Condrieu
Aftenstemning


Næste dag var vi tidligt oppe og afsted, vi skulle sejle 70 km til Valence. Der skulle passeres 3 sluser, som hver skulle sænke os med 12 til 15 meter. >Det er jo dejligt at det kun går nedad i sluserne, det er noget nemmere. Desuden er det med flydepullerter, så det er det rene svir!
Vi passerede det ene vindistrikt efter det andet. Helt fantastisk, hvor mange vinmarker her er. Det var høj sol og ingen skyer men med lidt vind.
Havnen i Valance er kun 1,6 meter dyb, og da vi stikker 1,56 var der ikke meget plads. Vi var lige nede og mærke bunden en gang.

På vej til Valence

Havnen ligger et stykke vej uden for bycentrum, så vi måtte gå den lange vej langs floden ind til byen. Valence er en utrolig smuk by med en kæmpe park man skal igennem, når man kommer fra floden. Inden i centrum er der en stor gågade med mange butikker, det var kvinderne glade for. Vi andre var glade for at man kunne få lidt koldt at drikke…
Om aftenen var vi på Gourmet restaurant i havnen. Det var bare lækker mad.. We LIKE!


Lækker mad

Lyon

Vi blev i Lyon i 3 dage, for at se noget af byen. Vi skulle vente på at vores nye gaster Britt og Finn skulle ankomme fra Danmark.
Som nævnt i et tidligere indlæg, lå vi lige midt i byen, i et område der hedder Confluence. Her er vokset en helt ny bydel op ved det gamle dok område.
Det passede helt perfekt sammen med at Frankrig spillede WM kvartfinale. Det måtte vi lige se på den lokale bar..

Fodbold på den lokale bar

Den bedste måde at se Lyon på er helt klart at tage en By-Cruise med bus. På den måde kommmer man rundt i det meste af Lyon på mange spændende steder og pladser.
Vi kom bland andet op til den store kirke på toppen af byen.( Basilika Basilica of Notre-Dame de Fourvière) Helt fantatisk smuk med god udsigt.
Basilica of Notre-Dame de Fourvière
. Sådan en bustur kan klart anbefales.
Vi var ude at gå en dag langs med Saone, for at se alle de nye spændende byggerier. Blandt andet så vi 2 meget anderledes bygninger i grøn og orange, som om at der var et stort skud hul i hver.


Da vi forsatte vores gåtur langs Saone, kom v til det nye museum des Confluence. Super moderne….
Vores mål medgåturen var at komme ned til puntet hvor Saone og Rhone mødes..Flot at se de 2 floder møde hinanden.. Sjovt at de har 2 forskellige farver…